घर में ही तैयार करें मालपुए; जानें (Prepare Malpua at home; know how)

घर में ही तैयार करें मालपुए; जानें (Prepare Malpua at home; know how)

घर में ही तैयार करें मालपुए; जानें (Prepare Malpua at home; know how)

भाद्रपद मास के शुक्ल पक्ष की अष्टमी तिथि को राधा अष्टमी मनाती है. इस दिन व्रत रखते हैं, मंदिरों को सजाते हैं और राधा-कृष्ण की आराधना करते हैं. इन्हीं में है मालपुआ, जिसे त्योहारों पर बनाया है. जानते हैं मालपुए की विधि.
Radha Ashtami is celebrated on the Ashtami Tithi of Shukla Paksha of Bhadrapada month. On this day, people observe fast, decorate temples and worship Radha-Krishna. Malpua is one of these, which is made on festivals. Let's know the recipe of Malpua.

सामग्री -मैदा - 1 कप, सूजी - आधा कप, दूध - 1 कप, चीनी - आधा कप, सौंफ - 1 चम्मच (दरदरी पिसी), इलायची पाउडर - आधा चम्मच, नारियल बुरादा - 2 चम्मच, घी, चाशनी :चीनी - 1 कप; पानी - आधा कप केसर रेशे - 5 या 6.
Ingredients - Refined flour - 1 cup, Semolina - half cup, Milk - 1 cup, Sugar - half cup, Fennel - 1 teaspoon (coarsely ground), Cardamom powder - half teaspoon, Coconut powder - 2 teaspoons, Ghee, Syrup: Sugar - 1 cup; Water - half cup, Saffron strands - 5 or 6.

तरीका (Method)
1. घोल -एक बाउल में मैदा, सूजी, नारियल बुरादा, सौंफ और इलायची पाउडर डालें. इसमें दूध डालकर गाढ़ा घोल तैयार करें. घोल को 15-20 मिनट ढक रख दें, ताकि सूजी फूल जाए.
Solution - Put refined flour, semolina, coconut powder, fennel and cardamom powder in a bowl. Add milk to it and prepare a thick solution. Keep the solution covered for 15-20 minutes, so that the semolina swells.

2. चाशनी -एक पैन में चीनी और पानी डालकर उबालें. केसर के रेशे डालें और एक तार की चाशनी तैयार कर लें. गैस बंद कर दें और गुनगुना रहने दें.
Syrup - Put sugar and water in a pan and boil it. Add saffron strands and prepare one string syrup. Turn off the gas and let it remain lukewarm.

3. मालपुए -एक कढ़ाई में घी गर्म करें. अब चमचे से थोड़ा घोल डालें. घोल गोल आकार में फैल जाएगा. धीमी आंच पर दोनों ओर से सुनहरा तक तल लें.
Malpua - Heat ghee in a pan. Now pour some batter with a spoon. The batter will spread in a round shape. Fry on low flame till golden on both sides.

4. डुबोएं -तैयार मालपुए को गरमागरम चाशनी में 2-3 मिनट के लिए डुबो दें. 
Dip - Dip the prepared Malpua in hot syrup for 2-3 minutes.

5. परोसें - कटे मेवे और गुलाब की पंखुड़ियों से सजाकर भोग के लिए तैयार हैं.
Serve - Decorate with chopped nuts and rose petals and it is ready for offering.

टिप्स - मालपुए का घोल न ज्यादा पतला रखें और न गाढ़ा, अगर रिच फ्लेवर हैं तो घोल में दूध की जगह खोएं, आप घी की जगह देसी घी में सेक भी सकते हैं.
Tips - Keep the batter of Malpua neither too thin nor too thick, if you want rich flavour then use khoya instead of milk in the batter, you can also fry it in desi ghee instead of ghee.

0 Response to "घर में ही तैयार करें मालपुए; जानें (Prepare Malpua at home; know how)"

Post a Comment

Thanks