बरसात में नहीं जम रही दही, अपनाएं ट्रिक (Curd is not setting in rain, follow this trick)
01 September, 2025
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अधिकतर लंच के दौरान दही खाना पसंद हैं. पाचन तंत्र के लिए दही फायदेमंद है. बरसात में दही जमाना मुश्किल है क्योंकि कम तापमान या ठंडे से बैक्टीरिया की एक्टिविटी धीमी है, दही जमने में परेशानी आती है. ऐसे ट्रिक हैं.
Most people like to eat curd during lunch. Curd is beneficial for the digestive system. It is difficult to set curd in the rainy season because the activity of bacteria is slow due to low temperature or cold, and there is difficulty in setting curd. There are such tricks.
तरीका -बरसात में दही जमाने के लिए पहले गुनगुना दूध लें, दूध ना गरम और ना ही ठंडा चाहिए. हल्का गुनगुना दूध लें, गुनगुने दूध में दही डाल दें. ठंड में बैक्टीरिया धीरे काम हैं, 1 लीटर दूध में 2 बड़े चम्मच दही डालें, दूध के बर्तन को गर्म जगह पर रखें. आटे या चावल के डिब्बे में भी दूध रख सकते हैं. दही के बर्तन को कंबल में लेपटकर भी रख सकते हैं. कंबल में लेपटकर रखने से दही अच्छे से जमती है.
Method - To set curd in the rainy season, first take lukewarm milk, the milk should neither be hot nor cold. Take slightly lukewarm milk, add curd to the lukewarm milk. Bacteria work slowly in cold, add 2 tablespoons of curd in 1 liter of milk, keep the milk container in a warm place. You can also keep milk in a box of flour or rice. You can also keep the curd container wrapped in a blanket. Curd sets well by keeping it wrapped in a blanket.
बर्तन -बरसात में दही जमाने के लिए बर्तन का ध्यान दें. दही जमाने के लिए मिट्टी या स्टील का बर्तन सही है. प्लास्टिक के बर्तन में दही नहीं जमाए.
Utensil - Pay attention to the utensil for setting curd in the rainy season. A clay or steel utensil is good for setting curd. Do not set curd in a plastic utensil.
गलती -दूध में एक बार दही डाल दिया तो दूध को हिलाएं नहीं. दूध को हिलाने से दही नहीं जमेगी.
Mistake - Once curd is added to the milk, do not stir it. Curd will not set if you stir the milk.
रातभर -ठंडे में दही जमने में ज्यादा समय है, दही जमाने के प्रोसेस को रात के समय करें. रातभर दूध को छोड़ने से दही जम सकती है. 8 से 10 घंटे में दही जम सकती है.
Overnight - It takes more time for curd to set in cold, so do the curd setting process at night. Leaving milk overnight can make curd set. Curd can set in 8 to 10 hours.
ध्यान -दही जमाने के लिए जामन का इस्तेमाल कर रहे हैं वह ज्यादा पुरानी नहीं चाहिए. खट्टा जामन होने से दही भी खट्टी होगी. ताजा जामन का इस्तेमाल करें.
Note - The starter culture you are using for setting curd should not be too old. If the starter culture is sour, the curd will also turn sour. Use fresh starter culture.
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