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डायबिटीज़ फ़ूड फ़ॉर हेल्थ: डायबिटीज़ के मरीज़ आटे और रोटी से दूरी बनाए रखें, नहीं तो ब्लड शुगर बढ़ता है (Diabetes Food for Health: Diabetic patients should keep distance from flour and roti, otherwise blood sugar increases)

डायबिटीज़ फ़ूड फ़ॉर हेल्थ: डायबिटीज़ के मरीज़ आटे और रोटी से दूरी बनाए रखें, नहीं तो ब्लड शुगर बढ़ता है (Diabetes Food for Health: Diabetic patients should keep distance from flour and roti, otherwise blood sugar increases)

डायबिटीज़ फ़ूड फ़ॉर हेल्थ: डायबिटीज़ के मरीज़ आटे और रोटी से दूरी बनाए रखें, नहीं तो ब्लड शुगर बढ़ता है (Diabetes Food for Health: Diabetic patients should keep distance from flour and roti, otherwise blood sugar increases)

डायबिटीज के मरीजों को खान-पान पर विशेष देता है. थोड़ी लापरवाही भारी पड़ती है और ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल से बाहर होता है. एक्सपर्ट हैं कि मरीजों को वही फूड्स डाइट में शामिल चाहिए, जिससे ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल में रहे. 
Gives special attention to food and drink to diabetic patients. A little carelessness becomes heavy and blood sugar level is out of control. Experts are that patients should include the same foods in the diet, so that the blood sugar level remains under control.

आटे से बढ़ता है ब्लड शुगर 
(Flour increases blood sugar)
रिपोर्ट में दावा है कि भारत में 7 करोड़ के करीब लोग डायिबटीज से पीड़ित हैं. मरीजों को ऐसे फूड्स से दूरी होगी, जिनका ग्लासेमिक इंडेवैल्यू अधिक है. गेहूं के आटे में कार्ब्स मौजूद है, जो शुगर के मरीजों के लिए हानिकारक है. इससे ब्लड शुगर लेवल बढ़ने की संभावना है. इस आटे की रोटियां ज्यादा न खाएं. 
The report claims that around 7 crore people in India are suffering from diabetes. Patients will have to stay away from such foods, which have a high glycemic value. Carbs are present in wheat flour, which is harmful for sugar patients. This is likely to increase the blood sugar level. Do not eat more rotis of this flour.

दूरी (Distance)
हाई ब्लड शुगर लेवल से पीड़ित को रोजाना बासी रोटी और ठंडे दूध का सेवन नहीं करे. ठंडे दूध में बासी रोटी को भिगो 10-15 मिनट के लिए छोड़ दें. इसमें सेवन करते हैं. ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल में रहेगा. 
Patients suffering from high blood sugar level should not consume stale bread and cold milk daily. Soak the stale roti in cold milk and leave it for 10-15 minutes. Consume it. Blood sugar level will remain under control.

आटे की रोटी (Flour tortilla)
डायबिटीज के मरीज चने के आटे की रोटी खाते हैं. ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल में है. चने के आटे में घुलनशील फाइबर है जो कि शरीर में बढ़ बैड कोलेस्ट्रॉल लेवल कंट्रोल में सहायक है. इस खून में ग्लूकोज के अवशोषण की प्रक्रिया को धीमा है, जिससे शुगर लेवल कंट्रोल में है. 
Diabetic patients eat bread made of gram flour. Blood sugar level is under control. There is soluble fiber in gram flour, which is helpful in controlling the increased bad cholesterol level in the body. This slows down the process of absorption of glucose in the blood, thereby keeping the sugar level under control.

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