-->
सफेद अमरूद से ज्यादा हेल्दी लाल अमरूद, जानिए फायदे (Red guava is healthier than white guava, know its benefits)

सफेद अमरूद से ज्यादा हेल्दी लाल अमरूद, जानिए फायदे (Red guava is healthier than white guava, know its benefits)

सफेद अमरूद से ज्यादा हेल्दी लाल अमरूद, जानिए फायदे (Red guava is healthier than white guava, know its benefits)
फलों में अमरूद बहुत ही स्वादिष्ट और फायदेमंद फल है. ज्यादातर मार्केट में सफेद अमरूद है. अमरूद को लोग काटकर काला नमक या फिर चाट मसाला मिलाकर खाना पसंद करते हैं. अमरूद पेट के लिए सही माना है. खाना खाने के बाद अमरूद का सेवन चाहिए. इससे पाचन क्रिया सही है. हालांकि सफेद अमरूद ने खाया होगा और फायदे होंगे. 
Guava is very tasty and beneficial fruit among fruits. White guava is mostly available in the market. People like to eat guava after cutting it with black salt or chaat masala. Guava is considered good for the stomach. Guava should be consumed after eating food. Digestion is correct by this. Although white guava must have been eaten and there will be benefits.

लाल अमरूद खाने के फायदे. बरसात में ज्यादातर लाल अमरूद आता है. लाल अमरूज सफेद अमरूद में लाभदायक है. तो जानें फायदे...
Benefits of eating red guava. Mostly red guava comes in the rainy season. Red guava is beneficial in white guava. So know the benefits...

1. लाल अमरूद में विटामिन सी की प्रचुर मात्रा है. इसमें एंटीऑक्सीडेंट गुण भरपूर हैं. डायबिटीज के मरीजों के लिए लाल अमरूद फायदेमंद है. लाल अमरूद में शुगर काफी कम है, जिससे ब्लड शुगर लेवल कंट्रोल में है. 
Vitamin C is abundant in red guava. It has rich antioxidant properties. Red guava is beneficial for diabetes patients. Sugar is very less in red guava, due to which the blood sugar level is under control.

2. लाल अमरूद खाने में आयरन की कमी दूर होती है. लाल अमरूद में आयरन भरपूर है. लाल अमरूद खाने से प्रोस्टेट कैंसर का खतरा कम है. लाल अमरूद शरीर में ट्यूमर की प्रक्रिया को रोकने में मददगार है.
Eating red guava cures iron deficiency. Iron is rich in red guava. Eating red guava reduces the risk of prostate cancer. Red guava is helpful in stopping the tumor process in the body.

3. लाल अमरूद में पोटेशियम भी अधिक मात्रा में है. इसलिए ये बीपी के मरीजों के लिए फायदेमंद है.
Potassium is also in high quantity in red guava. That's why it is beneficial for BP patients.

4. लाल अमरूद में फाइबर भी पर्याप्त मात्रा में है. लाल अमरूद में पानी भी कम है. इसे खाने से कब्ज की दिक्कत दूर होती है. इसमें विटामिन सी भरपूर है. इसे खाने से इम्यूनिटी मजबूत होती है. 
Fiber is also in sufficient quantity in red guava. Red guava also has less water. By eating this, the problem of constipation goes away. Vitamin C is rich in it. Eating this strengthens immunity.

5. लाल अमरूद सफेद अमरूद में एंटीऑक्सीडेंट्स से भरपूर है. इसे खाने से त्वचा संबंधी सभी रोगों से छुटकारा मिलता है. लाल अमरूद स्किन कैंसर के खतरे को भी कम करता है.
Red guava is rich in antioxidants in white guava. Eating this gets rid of all skin related diseases. Red guava also reduces the risk of skin cancer.

0 Response to "सफेद अमरूद से ज्यादा हेल्दी लाल अमरूद, जानिए फायदे (Red guava is healthier than white guava, know its benefits)"

Post a Comment

Thanks