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कोलेस्ट्रॉल लेवल को बढ़ने नहीं देंगी ये सब्जियां, दिल रहे हेल्दी (These vegetables will not allow cholesterol level to increase, stay healthy)

कोलेस्ट्रॉल लेवल को बढ़ने नहीं देंगी ये सब्जियां, दिल रहे हेल्दी (These vegetables will not allow cholesterol level to increase, stay healthy)

कोलेस्ट्रॉल लेवल को बढ़ने नहीं देंगी ये सब्जियां, दिल रहे हेल्दी (These vegetables will not allow cholesterol level to increase, stay healthy)

हम रोज चीजें खाते हैं, शरीर में कोलेस्ट्रॉल लेवल पर अलग-अलग तरीके से प्रभाव है. कुछ चीजों में सॉल्युबल फाइबर पाया जाता जो कोलेस्ट्रॉल को धमनियों में जमा से रोकते हैं तो कुछ में हेल्दी फैटते हैं, जो बैड कोलेस्ट्रॉल को कम करने में मदद हैं. इसी तरह कुछ सब्जियां भी है जो कोलेस्ट्रॉल लेवल को कभी बढ़ने नहीं हैं. फाइबर से भरपूर सब्जियां से उपलब्ध हैं, जो कोलेस्ट्रॉल कंट्रोल है. जानें ऐसी सब्जियों में.
The things we eat everyday have different effects on the cholesterol level in the body. Soluble fiber is found in some things, which prevent cholesterol from depositing in the arteries, while some contain healthy fats, which help in reducing bad cholesterol. Similarly, there are some vegetables which never increase the cholesterol level. Available from vegetables rich in fiber, which is cholesterol control. Learn in such vegetables.

चुकंदर में नाइट्रेट्स, सोल्यूबर और इंसोल्यूबल फाइबर पाते हैं, जो शरीर में नसों को खोलने का काम हैं. इससे ब्लड सर्कुलेशन अच्छी तरह है. चुकंदर खाने से बैड कोलेस्ट्रॉल कम है. चुकंदर के नियमित सेवन से ब्लड प्रेशर लेवल को  कम किया है. 
Nitrates, soluble and insoluble fibers are found in beetroot, which work to open the veins in the body. This improves blood circulation. Bad cholesterol is reduced by eating beetroot. Regular consumption of beetroot has reduced the blood pressure level.

पालक एक हेल्दी सब्जी है. इन हरी ताजी पत्तियों में विटामिन और मिनरल्स सहित कई माइक्रोन्यूट्रिएंट्स पाते हैं, जो शरीर से बैड कोलेस्ट्रॉल को बाहर निकालने में मदद हैं. डाइट में पालक को शामिल से बैड कोलेस्ट्रॉल लेवल को आसानी से कंट्रोल किया है. 
Spinach is a healthy vegetable. Many micronutrients including vitamins and minerals are found in these green fresh leaves, which help in removing bad cholesterol from the body. Bad cholesterol level can be easily controlled by including spinach in the diet.

ब्रोकोली ना केवल बैड कोलेस्ट्रॉल से नुकसान से बचाती है, बल्कि इम्यूनिटी को बूस्ट करती है. विटामिन सी और डाइटरी फाइबर अधिक मात्रा में पाता है, जो दिल को हेल्दी रखता है. फाइबर शरीर में जमा कोलेस्ट्रॉल को सोखकर बाहर निकालने का काम है.
Broccoli not only prevents damage from bad cholesterol, but also boosts immunity. Vitamin C and dietary fiber are found in high amounts, which keep the heart healthy. Fiber has the function of absorbing the cholesterol deposited in the body and taking it out.

गाजर ज्यादातर लोगों की फेवरेट सब्जी है. इस इस्तेमाल मिक्स वेज से लेकर गाजर का हलवा बनाते हैं. गाजर में बीटा-कैरोटीन के साथ-साथ डाइटरी फाइबर है, जो शरीर में बैड कोलेस्ट्रॉल का स्तर लेवल हैं. गाजर खाने से खून साफ है और कई तरह की बीमारियों का खतरा कम है.
Carrot is the favorite vegetable of most of the people. This is used to make gajar ka halwa from mix veg. Carrots have beta-carotene as well as dietary fiber, which levels the bad cholesterol levels in the body. By eating carrots, the blood is clean and the risk of many diseases is less.

लहसुन को आयुर्वेदिक औषधी माता है, जिसका कई स्वास्थ्य समस्याओं में इस्तेमाल किया है. लहसुन एंटी-बैक्टीरियल, एंटी-फंगल और एंटी-माइक्रोबियल गुणों के लिए है और इसे कोलेस्ट्रॉल कम में कारगर है. लहसुन हाई ब्लड प्रेशर के मरीजों के लिए लाभकारी है और दिल की बीमारी का खतरा कम करता है.
Garlic is mother of Ayurvedic medicine, which is used in many health problems. Garlic has anti-bacterial, anti-fungal and anti-microbial properties and is effective in lowering cholesterol. Garlic is beneficial for high blood pressure patients and reduces the risk of heart disease.

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