फेस्टिव सीजन में इस रेसिपी से बनाएं घेवर; जाने (Make Ghevar with this recipe in the festive season; know here)

फेस्टिव सीजन में इस रेसिपी से बनाएं घेवर; जाने (Make Ghevar with this recipe in the festive season; know here)

फेस्टिव सीजन में इस रेसिपी से बनाएं घेवर; जाने (Make Ghevar with this recipe in the festive season; know here)

हर फेस्टिव सीजन में खुशियों को बढ़ाने के लिए घर में कई तरह-तरह की मिठाईयों को लाना पसंद करते हैं. रसगुल्ले, गुलाबजामुन, बर्फी, पेड़ा, घेवर इनको दुकानों से लेते हैं, ये समझ नहीं पाते हैं, कि आखिर ये बनती कैसे हैं. कई घर की कोशिश हैं लेकिन उससे नहीं बनती है. घेवर को बच्चो से बड़ों तक को खाना खूब पसंद है. बताते हैं घर पर बना सकते हैं.
In every festive season, to increase happiness, we like to bring many types of sweets in the house. We buy Rasgulla, Gulabjamun, Barfi, Peda, Ghevar from shops, but we are unable to understand how they are made. Many try to make them at home but they are not able to do so. Ghevar is liked by everyone from children to adults. We tell you that you can make it at home.
 
सामग्री -घेवर के लिए मैदा, घी, बर्फ के टुकड़े,दूध, बेसन, पानी, चीनी, इलायची, खोया, केसर, बादाम, पिस्ता, गुलाब की पंखुड़ियां, चांदी का वर्क  इन चीजों की जरूरत होगी.
Ingredients - For Ghevar, you will need refined flour, ghee, ice cubes, milk, gram flour, water, sugar, cardamom, khoya, saffron, almonds, pistachios, rose petals, silver foil.

बनाने की विधि -घेवर को बनाने के लिए पहले घी और बर्फ के टुकड़े को ब्लेंडर में डालकर एक मोटी परत को तैयार करनी हैं. अब उसी में ठंडा दूध, मैदा को डाल एक चिकना घोल तैयार कर लें, ठंडा पानी डाल आटे के घोल को डाल अच्छे से ब्लेंड करना है और फ्री-फ्लोइंग बैटर बन तैयार होगा. कड़ाही या पैन में तेल को गरम करना है और बैटर को डालना है किनारे सुनहरे रंग के होने तक पकाएं और बीच-बीच में चाकू से घेवर को निकाल लें. पैन में चीनी और पानी को डाल गरम करना है और गाढ़ा सिरप तक अच्छे से पकाएं. हरी इलायची को डाल बनाएं. खोया और दूध को एक पैन में मिला दें चीनी और केसर डाल अच्छे से पकाएं के बाद ठंडा दें. घेवर को मिश्रण में भिगो मलाई को ऊपर से डाल तैयार कर लें और सजावट के लिए कटे बादाम, पिस्ता, गुलाब की पंखुड़ियों और चांदी के वर्क लगा दें, टेस्टी घेवर बनकर तैयार हैं. 
Method of making - To make Ghevar, first prepare a thick layer by putting ghee and ice cubes in a blender. Now prepare a smooth batter by adding cold milk, refined flour in it, add cold water and flour solution and blend well and a free-flowing batter will be ready. Heat oil in a wok or pan and pour the batter into it. Cook till the edges turn golden and take out the Ghevar with a knife in between. Heat sugar and water in a pan and cook till the syrup thickens. Add green cardamom. Mix khoya and milk in a pan, add sugar and saffron and cook well and then let it cool. Prepare the Ghevar by soaking it in the mixture and pouring cream on top and decorate it with chopped almonds, pistachios, rose petals and silver foil. Tasty Ghevar is ready.

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